Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Wat is cortisol?

Wat is cortisol?

Wat is cortisol? Cortisol wordt in je lichaam aangemaakt wanneer je stress hebt. Samen met adrenaline (en noradrenaline) wordt cortisol aangemaakt in je bijnieren. Eerst maakt je lichaam adrenaline aan en daarna cortisol. Adrenaline is een super handig middel als je bijna wordt aangereden door een bus, plotseling een kind tussen twee auto’s ziet wegschieten, of als je partner bijna van een rots afvalt. Het stelt je in staat om razendsnel te reageren als dat noodzakelijk is.

Cortisol stelt je instaat om langere tijd alert te blijven. Het helpt je om te gaan met stresssituaties. Dat je een tijdje lang op 110, misschien wel op 120% kunt presteren. Door cortisol wordt je hartslag verhoogd zodat zuurstof sneller rondgepompt wordt  , suikeropname in de spieren verhoogd, humeur verbetert en het hele lichaam is klaar om actie te ondernemen. Een herkenbaar voorbeeld is een sporter die zich klaar maakt voor een belangrijke finale.

In het geval van de sporter die een belangrijke finale speelt: na de finale is de spanning er af, en daalt de cortisolspiegel weer naar een normaal niveau.

Te hoog cortisol

Bij een continu ‘finale gevoel’, een situatie waarbij je lichaam het idee heeft zich continu voor te moeten bereiden op een finale, bestaat het gevaar dat cortisol continu te hoog wordt.

Dit uit zich in deze kenmerken:

 • Slaapproblemen (zie ook het E-book: slapen mag!)
 • Overgewicht (Cortisol hecht zich graag aan buikvet)
 • Afbraak van spieren
 • Krimpen van de hersenen (hippocampus)
 • Uitputting
 • Darmklachten
 • Veroudering
 • Depressie

Balans

Cortisol zorgt ervoor dat je volledig uit balans raakt. De positieve effecten van cortisol op korte termijn, zijn desastreus als ze te lang aanhouden. Bovendien zorgt het voor een negatie spiraal waar moeilijk uit te komen valt. (Slaapgebrek zorgt voor extra stress, dat weer zorgt voor slaapgebrek)

Meer weten?

Meer over cortisol vind je in deze artikelen:

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is cortisol?

  Plaats een reactie


  *