Een onrustig gevoel kan ontstaan op het moment dat je geen controle meer hebt over een situatie. Misschien omdat je iets spannends moet doen, maar je niet weet wat je precies kunt verwachten. Of omdat je zóveel taken hebt, waar je eigenlijk niet aan toe komt. Ervaar je veel stress of heb je een burn-out? Dan heb jij vast weleens een onrustig gevoel ervaren.

Veel mensen die regelmatig of zelfs dagelijks met stress te maken hebben, hebben het gevoel dat ze gespannen, opgejaagd of nerveus zijn. Waar ligt dat aan? In dit artikel lees je hier alles over.

Een nerveus of onrustig gevoel duidt vaak op gevoelens van spanning en gespannenheid. Je voelt je gespannen, geprikkeld, overbeladen en onrustig. Je merkt dat je overprikkeld bent en er geen sprake is van rust of ontspanning.

Bij een onrustig gevoel past een zenuwachtig gevoel, je nerveus voelen. Sommige mensen zullen het ook omschrijven als nervositeit. Het kan ook omschreven worden als een gevoel van onbehagen.

Hoeveel mensen hebben er last van dat nerveuze gevoel?

Een aanhoudend onrustig gevoel komt veel voor in Nederland: Onderzoek toont aan dat ongeveer 88% van de Nederlanders weleens deze gevoelens ervaart [1]. De voornaamste oorzaken hiervan zijn werkgerelateerde druk (66%), de zorg voor kinderen (46%) en financiële zorgen (42%).

Heb je continue een onrustig gevoel en wat is de link met stress en burn-out

Een opgejaagd gevoel en je hersenactiviteiten

Sommigen denken dat een opgejaagd gevoel in je lichaam enkel een gevoel is. Toch laat onderzoek zien dat ook in je hersenen veel meer activiteit is wanneer je een onrustig gevoel ervaart. Waardoor komt dit?

Neurobiologisch gezien spelen de neurotransmitters serotonine en dopamine een belangrijke rol in het reguleren van stemming en gevoelens van onrust. Serotonine, vaak aangeduid als het ‘feel good’-hormoon, draagt bij aan gevoelens van welzijn en geluk. Een tekort aan serotonine wordt in verband gebracht met depressie en angst. Dopamine daarentegen is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en beïnvloedt motivatie en plezier. Een disbalans tussen deze neurotransmitters kan leiden tot verhoogde gevoelens van stress en dus ook dat gespannen gevoel.

Wanneer je last hebt van stress, activeert het lichaam het stresssysteem, wat leidt tot de aanmaak van hormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze stresshormonen bereiden het lichaam voor op een ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Hoewel dit mechanisme nuttig is in acute situaties, kan chronische stress zorgen voor een opgejaagd gevoel, maar ook andere gezondheidsproblemen.

Wanneer je deze gevoelens hebt, is het belangrijk om tijdig en passende maatregelen te nemen, zoals ontspanningstechnieken en het zoeken van professionele ondersteuning (coach), om je persoonlijke balans, maar ook die in je hersenen te herstellen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wat is een onrustig of opgejaagd gevoel? Herkenbare symptomen

Loop je rond met een onrustig gevoel? Er zijn veel mensen die dit gevoel ervaren. Wanneer je je onrustig voelt ben je nerveus, angstig, voel je je opgejaagd en rusteloos. Ook wanneer je je moet concentreren, kun je merken dat je last hebt van een onrustig gevoel.

Het is belangrijk om stresssymptomen te herkennen om te voorkomen dat je te maken krijgt met een onrustig gevoel. Tril je als je moet schrijven, ben je steeds aan het piekeren, slaap je slecht of ben je steeds moe? Dit zijn symptomen van stress. Het kan er allemaal op wijzen dat je het te druk hebt en dat je te veel last begint te krijgen van stress.

Vraag je daarom af: Wat is de reden dat je je opgejaagd voelt? Voor je mentale welzijn is het goed om de verschillende symptomen van opgejaagdheid te herkennen zodat je bewust bezig kunt zijn met je stress en eventueel zodoende een burn-out kunt voorkomen.

10x Onrustig gevoel symptomen herkennen

De volgende symptomen horen bij een onrustig gevoel:

1. Gejaagdheid

Je voelt je opgejaagd, alsof je voortdurend ‘aan’ staat. Zelfs tijdens rustmomenten heb je die innerlijke drang om te moeten blijven doorgaan en soms ook te moeten blijven bewegen. Het voelt alsof je niet tot rust kunt komen.

2. Moeite met concentreren

Een onrustig gevoel maakt focussen lastig. Je gedachten dwalen snel af, waardoor bijvoorbeeld lezen, werken of gesprekken volgen moeilijker wordt. Je hebt zodoende een slechte concentratie waardoor je geest nog minder tot rust komt. Sommige mensen hopen door meer koffie te drinken een betere focus aan te brengen maar helaas: cafeïne is niet het middel om meer tot rust te komen.

3. Niet kunnen slapen door onrustig gevoel

Onrust zorgt voor een actieve geest in de avond. Je ligt te malen in bed over je to do’s of wordt ’s nachts meerdere keren wakker zonder duidelijke reden. Slaap gebrek kan ertoe leiden dat je nog meer last krijgt van een opgejaagd gevoel.

4. Een beklemmend of gespannen gevoel op de borst

Veel mensen ervaren fysieke spanning rond het borstgebied, alsof er een band om je borst zit, of een verhoogde hartslag, alsof er iets ‘klaarstaat’ in je lijf om te vluchten. Dit kan ertoe leiden dat je een oppervlakkige ademhaling hebt dat weer een negatieve invloed heeft op je welzijn.

5. Onverklaarbare vermoeidheid

Hoewel je lichaam op scherp staat, voel je je ook snel uitgeput. Die constante staat van paraatheid put je uit. Wanneer je niks met deze vermoeidheid doet en je klachten niet serieus neemt, kan dit leiden tot een burn-out

6. Snelle ademhaling of oppervlakkig ademen

Bij onrust gaan mensen vaak sneller en oppervlakkiger ademhalen. Dit kan leiden tot hyperventilatie en een gevoel van paniek. Je kunt dit herkennen aan je ademhaling: sommigen krijgen een korte, snelle en oppervlakkige ademhaling, de ander gaat meer zuchten, en weer een ander ervaart juist een langzame ademhaling. Een slechte ademhaling zorgt vaak ook voor paniekaanvallen.

7. Piekeren of malen

Je hoofd komt niet tot rust. Er is een continue stroom aan gedachten over alles wat je nog moet doen, wat je fout hebt gedaan of wat er mis zou kunnen gaan. Het plaatsen onrustig gevoel is vaak erg lastig in het drukke leven en stress is heel normaal geworden. Toch is het goed om te blijven kijken waar deze piekergedachten vandaan komen om zodoende meer stress of burn-out te voorkomen.

8. Prikkelbaarheid

Je hebt een kort lontje, reageert sneller geërgerd of emotioneel dan normaal, vaak zonder dat je goed kunt verklaren waarom. Het diepe zenuwachtige gevoel in je lichaam put uit en vraagt het uiterste van je in moeilijke situaties. Het geeft je zodoende ook weer een heel opgefokt gevoel.

9. Rusteloos gevoel in je lichaam

Sommigen gaan ijsberen, tikken met vingers, bijten op hun nagels, hebben rusteloze benen of bewegen constant onbewust. Het lichaam weerspiegelt de innerlijke onrust.

10. Verminderde eetlust of juist overeten

Onrust kan de eetgewoonten verstoren. Je vergeet te eten of eet juist om jezelf gerust te stellen, vaak met behoefte aan suikers of vet. Voeding is een belangrijke kern van energie en je kunt meer stress ervaren door het eten van meer suikers. Zo is ook hier de vicieuze cirkel rond.

10x Onrustig gevoel symptomen herkennen - ruudmeulenberg

Oorzaken van een onrustig, zenuwachtig of gejaagd gevoel

Natuurlijk zijn er diverse oorzaken te herkennen van een zenuwachtig gevoel. Soms zijn ze eenvoudig en is er een aanwijsbare reden: een belangrijke presentatie bijvoorbeeld, of te veel cafeïne.

Toch is het wel van belang dat je de oorzaken serieus neemt, zeker wanneer de klachten bijven aanhouden. Wanneer je het gevoel hebt dat er nog zoveel moet gebeuren, dat je bezig moet zijn, dingen snel moet afhandelen. Je leeft continu alsof je haast hebt, zelfs als je eigenlijk alle tijd hebt en rustig aan kunt doen.

Het andere hormoon dat in relatie staat tot een onrustig gevoel is Serotonine. Dit hormoon zorgt voor het ervaren van geluk, gevoel, rust en veiligheid. Symptomen van een serotonine-tekort uiten zich in angst, stress, depressie en slapeloosheid. In sommige gevallen kan het onrustige gevoel ook door een disbalans in de hormonen komen. Als je veel chronische stress hebt, verstoort de productie van stresshormonen (cortisol, adrenaline) die van je gelukshormonen en daarmee kan een gevoel van onrust vergroten.

​Neurowetenschapper Anna Lembke [2] benadrukt de impact van hedendaagse overvloed op onze dopaminehuishouding: “We hebben de wereld getransformeerd van een plaats van schaarste naar een plaats van overweldigende overvloed: drugs, voedsel, nieuws, gokken, winkelen, gamen, whatsappen, sexting, Facebooken, Instagrammen, YouTuben, tweeten… Het aantal, de variëteit en de potentie van sterk belonende stimuli vandaag de dag is verbluffend.”

Deze constante blootstelling aan beloningen kan leiden tot een verstoring van de balans tussen dopamine en serotonine, wat weer gevoelens van onrust en stress kan veroorzaken.

Zelftest: Hoe onrustig voel jij je?

Iedereen voelt zich wel eens onrustig. Maar wanneer wordt dit een probleem? Met deze korte test krijg je inzicht in hoe jouw onrustige gevoel zich verhoudt tot alledaagse stress. Beantwoord elke vraag zo eerlijk mogelijk.

Let op: Deze test is geen vervanging voor professionele diagnostiek. Als je zorgen hebt over je mentale gezondheid, raadpleeg dan altijd professionele hulp.

1. Hoe vaak voel je je gespannen of opgejaagd?

2. Merk je dat je snel geïrriteerd raakt door kleine dingen?

3. Heb je moeite met slapen vanwege rusteloze gedachten?

4. Ervaar je fysieke spanningsklachten, zoals hoofdpijn, nekpijn of maagklachten?

5. Merk je dat je constant bezig moet zijn en moeite hebt om stil te zitten?

6. Voel je je opgejaagd zonder duidelijke reden?

7. Maak je je vaak zorgen over toekomstige gebeurtenissen?

8. Heb je last van trillerige handen of een trillerig gevoel in je lichaam?

9. Merk je dat je ademhaling snel en oppervlakkig is?

10. Hoe vaak voel je een zenuwachtig of onrustig gevoel in je buik?

Je resultaat

Je score: van de 40 punten

Deze test is bedoeld als hulpmiddel voor zelfreflectie. Bij aanhoudende onrustklachten raden we aan om contact op te nemen met een professional.

De rol van voeding

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ook wat je eet heeft grote invloed op hoe je je voelt — zowel fysiek als mentaal. Een lichaam dat bijvoorbeeld veel schommelt in bloedsuikerspiegel door snelle koolhydraten, cafeïne of suiker, is gevoeliger voor onrust en prikkels. Je voelt je even energiek, maar daarna zakt je stemming in en komt de onrust dubbel zo hard terug.

Ook tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een onrustig gevoel. Denk aan magnesium, B-vitamines en omega 3-vetzuren — allemaal essentieel voor een goed werkend zenuwstelsel. En wist je dat een groot deel van je serotonine (je ‘gelukshormoon’) wordt aangemaakt in je darmen? Een verstoorde darmflora, (een onrustig gevoel in je buik) kan dus letterlijk invloed hebben op je humeur en je stress!

Dus: Als je merkt dat je vaak onrustig bent, kijk dan eens eerlijk naar je voedingspatroon. Eet je voedzaam en regelmatig, of grijp je vooral naar koffie, snacks of snelle maaltijden tussen de bedrijven door? Kleine aanpassingen in je voeding kunnen verrassend veel verschil maken in hoe rustig je je vanbinnen voelt.

De oorzaak achterhalen van innerlijke onrust: Een 7 stappenplan

Wanneer je langere tijd last hebt van een onrustig gevoel, is het goed om bewust stil te staan bij de oorzaak. Dit is lastig, omdat juist de onrust ervoor zorgt dat je weggaat bij het punt waar je de onrust herkent. Toch mis je zodoende vaak die belangrijke oorzaak die jouw opgejaagd gevoel veroorzaakt . Door na te gaan wat je lichaam ervaart, kom je al snel op een gezonde manier bij de kern.

Met dit 7 stappenplan kom je bij datgene wat jouw opgejaagde gevoel veroorzaakt:

1. Sta stil bij je lichamelijke signalen

De zoektocht naar het onrustige gevoel begint in je lichaam: Waar voel je de onrust? In je buik? Borst? Kaken? Het lichaam liegt zelden. Een zenuwachtig gevoel in je buik, spierspanning, hartslag, ademhaling — ze geven aanwijzingen over je stressniveau en hoe lang het al speelt.

Tip: Scan je lichaam dagelijks kort. Waar zit spanning? Is het er altijd, of bij specifieke situaties?

2. Breng je gedachtenpatronen in kaart

Waar denk je aan op het moment dat je stress voelt? Zijn er herhalende thema’s zoals falen, controleverlies, afwijzing of ‘ik moet nog zoveel’? Vaak gaat een onrustig gevoel samen met onbewuste overtuigingen of perfectionisme.

Vragen die kunnen helpen:

  • Waar pieker ik over?
  • Wat zou er mis kunnen gaan?
  • Welke gedachte komt steeds terug?

3. Onderzoek je emoties

Onrust is zelden een ‘losstaande’ emotie. Vaak zitten er verschillende oorzaken onder, bijvoorbeeld: angst, verdriet, boosheid of onzekerheid. Door te achterhalen welke emotie eronder ligt, komt de echte boodschap boven.

Stel jezelf de vraag: “Wat zou ik voelen als ik niet onrustig was, maar stil werd vanbinnen?”

4. Bekijk je huidige levensstijl en routines

Slaap je voldoende? Beweeg je genoeg? Heb je ontspanning? Onrust ontstaat vaak wanneer lichaam en geest structureel overvraagd worden. Te veel schermtijd, te weinig echte rustmomenten of een volle agenda kunnen er al snel voor zorgen dat je een onrustig gevoel in je lichaam krijgt. Een realistische planning zorgt voor meer rust in je hoofd.

5. Leg de link met situaties of personen

Wanneer voel je je het meest onrustig? Bij je werk, thuis, in contact met bepaalde mensen? Vaak ontstaan stressreacties in situaties waar je je klein, verantwoordelijk of niet gezien voelt.

Tip: Houd een week lang bij wanneer je onrust voelt en wat er op dat moment gebeurt. Zo ontdek je patronen.

6. Ga terug naar eerdere ervaringen

Onrust kan ook getriggerd worden door oude, onverwerkte ervaringen. Heb je eerder in je leven situaties gekend waarin je je niet veilig voelde, teveel verantwoordelijkheid droeg of faalangst ontwikkelde? Onbewuste herinneringen kunnen oude stressreacties activeren.

7. Stel jezelf de vraag: wat wil ik eigenlijk?

Vaak ligt onder onrust een diepere behoefte: rust, verbinding, erkenning, ruimte, grip. Door te vragen wat je op dit moment het meeste mist, kom je dichter bij de oorzaak én de oplossing. Let op: wanneer je in een burn out zit is deze vraag te laat!

Voorbeeld:
“Ik voel me onrustig, omdat ik eigenlijk snak naar rust en tijd voor mezelf — maar ik gun het mezelf niet.”

De oorzaak achterhalen van innerlijke onrust_ Een 7 stappenplan - ruudmeulenberg

Kijk altijd dieper: jouw mentale gezondheid heeft iets te zeggen

Misschien denk je weleens: ach, ik voel me gewoon wat opgejaagd, dat zal wel door de drukte komen. Maar een onrustig gevoel komt zelden zomaar uit de lucht vallen. Het is jouw systeem dat aangeeft: er klopt iets niet. Misschien leef je al te lang op discipline of misschien ben je jezelf een beetje kwijtgeraakt in alles wat je moet. Of misschien draag je zorgen met je mee die je steeds wegduwt — tot je lichaam en geest niet meer kunnen kunnen en stress en burn-out op de loer liggen.

Het is verleidelijk om dit gevoel te negeren, zeker als je gewoon doorgaat met werken, zorgen en regelen. Maar hoe langer je het negeert, hoe harder het zich gaat laten horen. Een rusteloos gevoel kan uitgroeien tot slaapproblemen, lichamelijke klachten, emotionele uitputting of een burn-out. Neem het dus serieus. Niet omdat je zwak bent, maar juist omdat je lijf en hoofd je iets belangrijks proberen duidelijk te maken.

Stress zorgt voor een onrustig gevoel

Als je al een langere tijd, dagelijks heel veel prikkels krijgt en het lichaam dit niet goed kan verwerken, raak je op ten duur uitgeput. We kunnen hier veel dingen onder verstaan, denk aan: geur, geluid, licht, gesprekken en meer. Als je overprikkeld bent, krijg je last van allerlei symptomen waaronder een opgejaagd en onrustig gevoel. Dit is erg vermoeiend.

Iedereen kampt natuurlijk wel eens met een opgejaagd of nerveus gevoel. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Duurt het al een tijdje dan is het tijd om in te grijpen. Het gaat dan niet om een tijdelijke nervositeit, maar om een chronisch probleem dat het moeilijk maakt om dagelijks goed te functioneren op bijvoorbeeld je werk en thuis.

Kies voor de hulp die bij jou past

Veel stress zorgt ervoor dat je een onrustig gevoel krijgt. Je weet dat er nog veel moet gebeuren, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe je moet beginnen. 

Voor je op zoek gaat naar een oplossing, is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar die onrust precies vandaan komt. Speelt er zich iets in je omgeving af waar je moeilijk mee om kunt gaan? Je nieuwe baan bijvoorbeeld of de verantwoordelijkheid die je thuis hebt? Vaak beseffen mensen niet hoe groot de impact van deze situaties kan zijn op de fysieke en mentale gezondheid. 

Van onrustig gevoel naar stress naar burn-out

Een onrustig gevoel lijkt in het begin dus vaak nog onschuldig. Je voelt je wat gespannen, snel afgeleid of hebt moeite om echt te ontspannen. Je denkt misschien: een beetje stress hoort erbij, het gaat vanzelf wel weer over. Maar als die onrust langere tijd aanhoudt, raakt je lichaam en geest langzaam maar zeker uitgeput. Je slaapt slechter, piekert meer, je lontje wordt korter en je energie steeds minder.

Wat veel mensen niet doorhebben, is dat dit vaak de aanloop is naar een burn-out. Je systeem draait overuren zonder dat er voldoende herstel tegenover staat. De continue alertheid put je uit, zelfs als je “niets bijzonders” doet. Op een gegeven moment lukt het niet meer om te schakelen naar rust — en dan zit je vast in een toestand van chronische stress.

Een burn-out ontstaat zelden van de ene op de andere dag. Juist daarom is het zo belangrijk om die signalen serieus te nemen, niet pas als je omvalt, maar op het moment dat je te vaak een rusteloos gevoel hebt.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat kun je zelf doen? Praktische tips bij een onrustig gevoel

Gelukkig zijn er veel dingen die je zélf kunt doen om meer rust te creëren in je hoofd en lijf. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in hoe je je voelt, zeker als je ze dagelijks toepast. Onderstaande tips zullen je helpen meer rust te vinden:

1. Eet gezond en regelmatig

Zorg voor voeding die je lichaam voedt in plaats van opjaagt. Vermijd pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel door te kiezen voor langzame koolhydraten, eiwitten en voldoende groenten.

2. Start of eindig je dag met meditatie of ademhalingsoefeningen

Een paar minuten bewust ademen of mediteren brengt je uit je hoofd en terug in je lijf. Dit helpt je zenuwstelsel ontspannen. Meditatie is een goede tool voor een onrustig gevoel in je lichaam. Mindfulness kan je ook helpen. Je gaat je dan richten op het hier en nu en accepteert wat er nu speelt. De oefeningen die hierbij horen zijn vaak gericht op je ademhaling. Deze kun je thuis doen, maar ook onderweg. Het gaat erom dat je een moment voor jezelf neemt en probeert te ontspannen.

3. Plan bewust momenten van rust en ontspanning in

Ontspanning is geen beloning, maar een basisvoorwaarde om je innerlijke rust te vergroten. Kies iets wat bij jou past: wandelen, muziek luisteren, creatief bezig zijn of gewoon even niets. Zorg voor planning en structuur: je hoeft niet alles tegelijk te doen. Je kunt beter één ding per keer goed doen. Neem ook je rust: het is nodig om rust te nemen van alles waar je onrustig van wordt. Dit kunnen mensen zijn, maar ook andere prikkels zoals: je telefoon, je social media en mailbox.

4. Onderzoek de dieperliggende oorzaak van je onrust

Onrust is vaak een signaal van iets dat gehoord wil worden. Stel jezelf eerlijke vragen of praat met iemand die je helpt om helderheid te krijgen. Maak je stress situaties inzichtelijk: waardoor krijg je een onrustig gevoel? Hoe kan je dit veranderen? Vraag een coach om hulp hierbij.

5. Beperk je dagelijkse schermtijd

Schermen houden je hersenen voortdurend in de ‘aan’-stand. Zet meldingen uit, las pauzes in en probeer regelmatig een schermvrije avond.

6. cognitieve gedragstherapie via Meulenberg Training & Coaching

Deze methode helpt je patronen te herkennen én te doorbreken. Je leert hoe je anders kunt omgaan met druk, verwachtingen en innerlijke onrust. Krijg grip op je leven: zorg voor meer controle en doe waar je energie van krijgt.

7. Ondersteun je lichaam met magnesium

Magnesium helpt je spieren ontspannen en ondersteunt een gezonde stressrespons. Bij tekorten kan het magnesium je helpen bij rusteloosheid en spanning.

Gun jezelf rust — en ruimte om weer echt te leven

Een onrustig gevoel is niet zomaar weg. Het is een signaal van je lichaam en geest dat je al te lang op overlevingsstand staat en dat er wat moet gebeuren. Maar weet: het kan anders. Je mag stoppen met vechten, piekeren en doorgaan op wilskracht. Je mag weer thuiskomen bij jezelf — en gaan léven in plaats van alleen maar volhouden.

Bij Meulenberg Training & Coaching helpen we je om de oorzaken van je onrust écht te begrijpen én aan te pakken. Zodat je weer rust voelt in je hoofd, vertrouwen in je lijf, en richting in je leven. Niet met trucjes of snelle tips, maar met persoonlijke begeleiding die bij jou past.

Wil jij niet langer geleefd worden, maar weer zelf aan het roer staan? Neem vandaag nog contact met ons op. We zijn er voor je.

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Een aanhoudend onrustig gevoel wordt vaak veroorzaakt door stress, angst, perfectionisme of onverwerkte emoties. Het lichaam blijft in een staat van verhoogde paraatheid, wat zowel mentaal als fysiek vermoeiend is.

Typische signalen zijn een gejaagd gevoel, slaapproblemen, piekeren, hartkloppingen en moeite om te ontspannen. Deze klachten kunnen langzaam opbouwen en je dagelijks functioneren beïnvloeden.

Ja, langdurige onrust kan leiden tot lichamelijke klachten zoals spierspanning, hoofdpijn, maag- of darmproblemen en een verstoord immuunsysteem. Dit is het gevolg van een overactief stresssysteem.

Regelmaat, ontspanningsoefeningen, voldoende slaap en het doorbreken van negatieve gedachtenpatronen helpen om het gevoel van onrust te verminderen. Ook het praten met een coach of therapeut kan steun bieden.

Referenties

  1. Avogel.nl - Stress situaties: hoe staat het ervoor in Nederland? - Gevonden op 01/05/2025
    Link naar de pagina op avogel.nl
  2. Goodreads.com - Anna Lembke - Gevonden op 01/05/2025
    Link naar de pagina op goodreads.com
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *