Word je erg boos als een geluid je irriteert? Kun je iemand wel iets aandoen als hij naast je een appel eet of een zak chips opentrekt? Vind je het niet alleen vies anderen te horen smakken, maar walg je er zelfs van? Dan is de kans groot dat je misofonie hebt.

Wellicht voel je je vaak onbegrepen en zeggen anderen dat je je niet zo moet aanstellen. Maar de heftige emoties die bepaalde geluiden bij je oproepen, kunnen zo sterk worden dat je die volledig probeert te vermijden en je in een sociaal isolement raakt. Meer kennis over misofonie kan je helpen je emoties beter te begrijpen en er beter mee om te gaan.

Wat is misofonie precies?

De term ‘misofonie’ betekent letterlijk ‘geluidshaat’ [1]. Dat betekent niet dat bij iemand met misofonie alle geluiden haat opwekken. Het gaat om specifieke geluiden, zoals eetgeluiden, snuiven, ademhalen, het tikken met een pen of het geluid van iemand die sloft. 

Misofonie is dus een verminderde geluidstolerantie. Misschien denk je: ‘Ik erger me ook altijd zo aan iemand die smakt’. Maar misofonie gaat verder dan alleen een irritatie. Iemand met misofonie ergert zich niet alleen aan dergelijke geluiden, maar kan echt boos worden of zelfs agressieve gedachten hebben als het geluid niet stopt.

De geluiden roepen onmiddellijk een intense irritatie, woede of extreme walging op. Je kunt degene die het geluid veroorzaakt wel iets aandoen of je wilt gaan gillen. Het geluid moet en zal stoppen. Maar ook al wil je vanbinnen iemand wel in elkaar slaan, de meesten lukt het de woede te beheersen.

Misofonie is het niet kunnen uitstaan van geluiden

Hoe vaak komt misofonie voor?

Last hebben van misofonie kan erg vervelend zijn maar kan ook je leven stevig beïnvloeden. Belangrijk om te weten: je bent níét de enige.

Eerder onderzoek van psychiater Damiaan Denys schatte dat zo’n 1,5 tot 3% van de Nederlanders misofonie ervaart. Maar recentere cijfers laten zien dat dit percentage mogelijk nog hoger ligt. Het is een aandoening die lang onderbelicht en onderschat bleef, en vaak werd er gedacht dat het ’tussen de oren zou zitten’ waardoor veel mensen dachten dat ze ‘gek’ waren of zich aanstelden.

Er is gelukkig steeds meer wetenschappelijke aandacht voor misofonie. Zo heeft het Amsterdam UMC tussen 2022 en 2024 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van behandelingen. Daaruit blijkt dat cognitieve gedragstherapie (CGT) een veelbelovende aanpak is: 56% van de deelnemers merkte een duidelijke verbetering van hun klachten. Dat betekent: meer rust, meer grip op je emoties en een fijner dagelijks leven.

Irritatie of misofonie?

Iedereen ergert zich weleens aan geluiden. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die te hard telefoneert of iemand die smakt tijdens het eten. Dat soort irritaties zijn normaal en verdwijnen vaak weer zodra het geluid stopt of wanneer je je aandacht ergens anders op richt.

Maar bij misofonie is er echter méér aan de hand. Het gaat niet om ‘lastig’ vinden of je ergeren. De reactie is vaak intens en explosief, alsof er een innerlijk alarm afgaat. Het lichaam komt direct in een stressreactie: hartslag omhoog, spieren gespannen, adrenaline in het bloed. De emotionele reactie kan variëren van woede, walging, paniek tot zelfs de drang om te vluchten of te schreeuwen. Anders dan bij een irritatie op een geluid, is er bij misofonie een sterke reactie op specifieke terugkerende geluiden, de zogenaamde triggers , die bij anderen nauwelijks opvallen of waar een ander zich voor kan afsluiten.

Waar irritatie meestal tijdelijk en oppervlakkig is, is misofonie diepgeworteld en dwingend. Het beïnvloedt je dagelijks leven, je relaties en je gevoel van veiligheid.

De wetenschap en misofonie

Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle zagen via hersenscans dat bij mensen met misofonie specifieke gebieden in de hersenen actiever zijn wanneer ze bepaalde geluiden horen. Dit laat zien dat misofonie niet “tussen de oren zit” in de figuurlijke zin. Onderzoek laat zien dat de geluiden fysiek aantoonbaar zijn en dat er dus daadwerkelijk een oorzaak te vinden is voor misofonie.

De wetenschap werpt gelukkig steeds meer licht op wat er écht gebeurt in het brein van iemand met misofonie. Een opvallend kenmerk dat daarbij vaak naar voren komt, is hyperfocus. Mensen met misofonie richten zich – vaak ongewild – extreem sterk op bepaalde geluiden. Waar anderen een tikkend horloge nauwelijks opmerken, kan het voor iemand met misofonie voelen als erg overweldigend: een geluid waar je niet omheen kunt, waar je je niet voor kunt afsluiten. Die hyperfocus zorgt ervoor dat het geluid niet te negeren is, hoe hard je dat ook probeert.

Het reageren van de hersenen op misofonie

Onderzoekers hebben ook ontdekt dat er in de hersenen van mensen met misofonie daadwerkelijk afwijkende verbindingen te zien zijn. Met name in de anterior insular cortex – een gebied dat betrokken is bij het verwerken van emoties, lichaamsgevoelens en het herkennen van wat belangrijk of bedreigend is. Deze regio reageert bij mensen met misofonie veel sterker op bepaalde geluiden dan bij mensen zonder de aandoening. De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat je brein dus vele malen sterker reageert op bepaalde geluiden dan bij iemand zonder misofonie.

Paranoïde gedachten door misofonie.

Interessant – en soms ook confronterend – is dat sommige wetenschappers daarnaast een verband leggen tussen misofonie en paranoïde gedachten. Niet omdat mensen met misofonie daadwerkelijk paranoïde zijn, maar omdat de heftige reacties op geluiden soms gepaard gaan met het gevoel dat anderen het expres doen. Bijvoorbeeld: “Ze weten dat ik dit geluid niet trek, en toch blijven ze doorgaan.” Dat gevoel van onbegrip of zelfs ‘opzettelijke pesterij’ kan het sociale contact bemoeilijken en eenzaamheid in de hand werken.

Wanneer je last hebt van misofonie dan stop het vaak niet bij deze geluiden: Misschien voel je je soms machteloos, vermijd je sociale situaties, of schaam je je voor je reactie op ogenschijnlijk ‘onschuldige’ geluiden. De gevolgen gaan dus veel verder dan enkel de geluiden: ook de mentale en psychische last is groot. We willen je daarom meegeven: je bent niet gek. En je hoeft hier niet alleen in te blijven worstelen. Er is hulp, er is begrip, en er zijn steeds meer behandelingen die je kunnen helpen.

Wat is het verband tussen misofonie en angst, stress of burn-out?

Een van de symptomen van misofonie is dat je meer spanning en stress ervaart. En dat is niet voor niets. Je bent als het ware constant op je hoede voor ‘gevaar’. Zodra je het ‘gevaar’ detecteert, ga je in de vecht- of vluchtmodus en je lichaam maakt adrenaline en het stresshormoon cortisol aan. Je bloeddruk stijgt en je hartslag gaat omhoog.

Het probleem als je misofonie hebt, is dat je bijna altijd deze alerte houding aanneemt. Langdurige stress leidt tot een verhoogd niveau van cortisol en dat kan tot veel lichamelijke problemen leiden. Je lichaam krijgt weinig kans om te herstellen. Dat maakt je moe en nog gevoeliger voor stress. De stress veroorzaakt vervolgens dat je nog gevoeliger bent voor geluiden.

Veel misofonen geven aan dat de misofonie vooral opspeelt wanneer ze stress hebben. Bepaalde geluiden staan ze tegen, maar als ze gestrest zijn is het nog veel erger. Je komt dus eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt meer stress door misofonie en stress maakt het nog eens ondraaglijker. 

Waarom stress misofonie erger maakt

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat stress en burn-out de gevoeligheid voor geluidstriggers versterken. Wanneer je lichaam al langdurig in een staat van uitputting verkeert – zoals bij een burn-out – raakt je zenuwstelsel steeds meer overprikkeld. Het gevolg? Je filtert prikkels minder goed, en zelfs zachte geluiden kunnen aanvoelen als een aanval met als gevolg dat je lichaam weer reageert. Je komt zo in een negatieve vicieuze cirkel: Waar je eerder nog enigszins kon relativeren of weglopen, ben je bij stress of burn-out nog minder goed bestand tegen prikkels waardoor je nóg sneller overspoeld wordt door paniek, woede of irritatie. Je grenzen liggen lager, je lontje wordt korter, en de herstelmomenten tussendoor blijven uit. Hierdoor wordt misofonie niet alleen intenser, maar ook dominanter aanwezig in je dagelijks leven.

Het is een vicieuze cirkel: misofonie veroorzaakt stress, die stress leidt tot overbelasting, en die overbelasting maakt je weer gevoeliger voor nieuwe triggers. Hierdoor lijkt het alsof je steeds minder aankunt – niet omdat je zwakker wordt, maar omdat je systeem niet meer tot rust komt.

Wat is het verband tussen misofonie en stress

Wanneer je hier een negatief zelfbeeld aan toevoegt, wat niet ongebruikelijk is bij mensen met misofonie, dan snap je dat de negatieve emoties voor veel extra stress zorgt.

Het is daarom voor jou als je misofonie hebt, extra belangrijk dat je een goede balans in je leven houdt. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen. Leer naar je lichaam te luisteren, zorg voor voldoende ontspanning en voorkom dat je volledig uitgeput raakt of een burn-out krijgt.

Wat veroorzaakt misofonie?

Misofonie lijkt op het eerste gezicht een reflexmatige emotionele reactie op geluid, maar onder de oppervlakte spelen vaak meerdere factoren een rol. Hieronder vind je oorzaken die volgens wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring kunnen bijdragen aan het ontstaan of versterken van misofonie:

1. Genetische aanleg

Hoewel misofonie nog relatief nieuw is in de wetenschappelijke wereld, wijzen recente studies op een mogelijke genetische aanleg. In sommige families komt misofonie vaker voor, waardoor genetische aanleg lijkt een rol te spelen bij de gevoeligheid voor geluid en ontwikkelt misofonie zich door deze familiare aanleg. Ook eigenschappen zoals prikkelgevoeligheid, angstgevoeligheid en psychiatrische stoornissen – die deels erfelijk zijn – kunnen de kans op het ontwikkelen van misofonie vergroten.

2. Negatieve conditionering (aangeleerde reacties)

Misofonie ontstaat vaak in de kindertijd of puberteit, in situaties waar je je niet aan kon onttrekken – bijvoorbeeld thuis of op school. Als een bepaald geluid keer op keer gepaard gaat met spanning, irritatie of onveiligheid, kan je brein het geluid gaan koppelen aan dreiging. Je wordt zodoende geconditioneerd op een bepaald geluid waardoor het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt wanneer je het geluid hoort

3. Chronische stress of onverwerkt trauma

Mensen met misofonie hebben vaker een voorgeschiedenis van chronische stress, angstklachten of trauma. Als je zenuwstelsel lange tijd overbelast is geweest, staat het voortdurend in de overlevingsstand. Daardoor reageren je hersenen sneller en heftiger op prikkels. Geluiden die voor anderen onschuldig zijn, kunnen bij jou worden ervaren als een bedreiging – zeker als ze onbewust iets oproepen van vroegere spanning of onveiligheid.

4. Perfectionisme, controledrang of bepaalde psychiatrische stoornissen

Misofonie komt opvallend vaak voor bij mensen met een sterke behoefte aan controle, rust en harmonie. Wanneer onverwachte of storende geluiden die orde verstoren, kan dat een gevoel van onmacht of irritatie oproepen. Deze psychologische factoren versterken het stressniveau en vergroten de gevoeligheid voor triggers – zeker in drukke of onvoorspelbare omgevingen.

Misofonie herkennen of vermijden?

Misofonie is niet een aandoening die je aan de buitenkant ziet. Het is ook geen probleem in het gehoor. Mensen met misofonie hebben een normaal gehoor. Het gaat om een psychiatrische aandoening. Hoe weet je nu of je misofonie hebt?

Misofonie zorgt voor heftige emotionele reactie op geluid

Ten eerste merk je een heftige negatieve emoties op specifieke geluiden. De hevige negatieve gevoelens, zoals extreme woede, haat of afschuw gaan gepaard met de drang te vechten of vluchten. Het is interessant dat het voor mensen met misofonie uitmaakt wie het geluid maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld meer verdragen van baby’s, dementerende ouderen of dieren. Ze ervaren pas een sterke emotionele respons bij iemand die wel iets aan het geluid zou kunnen doen. Dit kan ertoe leiden dat ze bepaalde personen ontwijken.

Vermijdingsgedrag 

De hevige gevoelens kunnen zo sterk zijn dat voor de meesten vermijding de beste copingstrategie lijkt. Je vermijdt het bijvoorbeeld om met de trein te reizen, omdat iemand naast je kan gaan zitten eten. Je gaat niet meer naar de bioscoop, omdat je het geluid van meestal menselijke geluiden: popcorn en het kraken van chips niet kunt uitstaan. Ook samen met de familie eten is een probleem. En je kunt zelfs je kantoorbaan opzeggen, omdat het geluid van hard typende collega’s gewoon ondragelijk is.

Concentratieproblemen door misofonie

Zodra je een hatelijk geluid hoort, gaat al je aandacht daar meteen naartoe. Dat is erg vervelend als je net een boek aan het lezen bent, een opdracht voor je werk probeert af te ronden of een examen moet maken. Je verliest snel en vaak je concentratie, omdat het vaak om menselijke geluiden gaat die veel voorkomen.

Schuld- en schaamtegevoelens

Waarschijnlijk besef je heel goed dat je reactie op bepaalde geluiden overdreven is. Je kunt je daardoor schuldig gaan voelen naar je familie en vrienden toe en je schamen over de agressieve gedachten die je hebt. Je wilt je helemaal niet zo voelen en je wilt niet zo denken over mensen van wie je houdt.

Angst

De heftige emotionele reactie die harde geluiden bij je opwekken, kan je angst bezorgen. Het gaat meestal alleen om agressieve gedachten en een hevige boosheid vanbinnen, maar zou je je zelfbeheersing kunnen verliezen? Kun je door de opgekropte woede op een gegeven moment ontploffen? De gedachte alleen al dat je je in een omgeving moet bevinden waar veel triggers zijn, bezorgt je angst.

Misofonie Zelftest

Deze test helpt je om een indicatie te krijgen of je mogelijk misofonie hebt. Beantwoord alle vragen zo eerlijk mogelijk.

Let op: Deze test is geen vervanging voor professionele diagnostiek. Als je zorgen hebt over je mentale gezondheid, raadpleeg dan altijd een arts of psycholoog.

1. Hoe reageer je wanneer je iemand hoort smakken, slurpen of andere eetgeluiden hoort maken?

2. Wat gebeurt er lichamelijk bij jou wanneer je getriggerd wordt door specifieke geluiden?

3. Vermijd je situaties waar je specifieke geluiden verwacht te horen?

4. Hoeveel invloed hebben deze geluidsreacties op je dagelijks leven?

5. Heb je naast geluiden ook last van visuele triggers (zoals herhaalde bewegingen)?

6. Hoe is je concentratie wanneer er triggerende geluiden aanwezig zijn?

7. Heb je agressieve gedachten of impulsen bij het horen van triggerende geluiden?

8. Voel je je schuldig of schaam je je voor je reacties op deze geluiden?

9. Word je angstig bij de gedachte aan situaties waarin triggerende geluiden kunnen voorkomen?

10. Hoe reageren anderen op jouw reacties op geluiden?

Je resultaat

Je score: van de 30 punten

Disclaimer: Deze zelftest is ontwikkeld op basis van kenmerken van misofonie en is bedoeld voor educatieve doeleinden. De test kan een indicatie geven, maar is geen vervanging voor professionele diagnostiek. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een erkende zorgverlener.

Misofonie als oorzaak van meer spanning en stress

Als je aan misofonie lijdt, ben je eigenlijk continu alert. Wie bevinden zich in je omgeving? Wat zijn ze aan het doen? Je verwacht overal triggers en dat bezorgt je een hoop spanning en stress. Zelfs momenten die voor anderen ontspannend zijn, zoals samen met het gezin eten of samen op de bank televisiekijken, zijn voor jou heel stressvol.

Vermoeidheid

Deze continue alertheid, de opgekropte boosheid en de spanning maken je gewoon heel erg moe. Het is niet gek dat je aan het einde van de dag helemaal kapot bent. Vermoeidheid is daarom bijna altijd een van de symptomen bij mensen met misofonie.

Onbegrepen voelen door Misofonie

Had jij voor het lezen van dit artikel over misofonie gehoord? Misofonie is voor velen nog een onbekend fenomeen. In Nederland werd de aandoening in 2009 voor het eerst beschreven door psychiater Damiaan Denys en ondertussen wordt er gelukkig wel meer onderzoek naar gedaan en bestaat er therapie. Toch zul je op veel onbegrip stuiten, omdat velen de aandoening niet kennen of het aanstellerij vinden. Anderen zullen gelijk roepen dat ze ook niet tegen smakken kunnen en daardoor kun jij je erg onbegrepen voelen.

Kies voor de hulp die bij jou past

Wat zijn veelvoorkomende triggers van misofonie?

De alledaagse, specifieke geluiden die een trigger vormen bij iemand met misofonie verschillen van persoon tot persoon. Misofonie wordt vooral veroorzaakt door menselijke geluiden. Misofonie is onder te verdelen in meerdere triggers die we kunnen onderverdelen in vier categorieën: mondgeluiden, lichaamsgeluiden, omgevingsgeluiden, maar ook bepaalde bewegingen

Mondgeluiden

Bijna alle geluiden die je met je mond kan maken, kunnen een trigger vormen voor iemand met misofonie. Denk bijvoorbeeld aan eetgeluiden, zoals smakken, malende kaken, en kauwen of het likken aan een ijsje. Ook andere geluiden als smakgeluiden met de lippen, hard ademen, fluistergeluiden, niezen, neus ophalen of geeuwen kunnen ondragelijk zijn voor een misofoon. Deze geluiden kunnen gevoelens opwekken van extreme woede, nare gedachten en kunnen leiden tot nieuwe extreme gevoelens en negatieve gedachten.

Lichaamsgeluiden

Geluiden die je lichaam maakt of die je met je lichaam maakt, kunnen ook een trigger zijn. Iemand die met zijn vingers knipt, met een pen tikt, op zijn nagels bijt, iemand die met hakken op een harde vloer loopt, of met zijn slippers sloft.

Omgevingsgeluiden

Omgevingsgeluiden die een trigger kunnen vormen, zijn: typgeluiden, klikgeluiden van een telefoon of een computermuis, tikkende klokken of het geritsel van papier. Dit kan er zelfs toe leiden dat je van bepaalde geluiden walgt.

Bepaalde bewegingen (Misokinesie)

Bewegingen kunnen ook een trigger zijn. Een heftige emotionele reactie op een beweging wordt misokinesie genoemd. Deze term betekent letterlijk ‘bewegingshaat'. Misokinesie gaat vaak samen met misofonie. Het gaat bijvoorbeeld om repeterende bewegingen, zoals iemand die met zijn voet zit te wiebelen. Ook het frunniken aan het haar kan een trigger zijn of bewegingen die met een geluid worden geassocieerd, zoals bewegende kaken. Ook bewegingen zijn dus in principe triggers die leiden tot een verhoogd spanningsniveau waardoor weer nieuwe triggers ontstaan.

Mogelijke gevolgen voor iemand met misofonie

Als je misofonie hebt, heeft deze aandoening een grote impact op je hele leven. Jonge kinderen hebben concentratieproblemen op school en hebben meer moeite vriendschappen te sluiten. Ook kan er meer spanning aan de eettafel zijn of het gezin eet helemaal niet meer samen. 

Een volwassen misofoon ondervindt problemen op het werk, vermijdt situaties waar veel triggers zijn, slaapt alleen ook al heeft hij een relatie of gaat expres geen relatie aan. Je kunt je zelfs zo wanhopig voelen dat je een relatie beëindigt, ontslag neemt of verhuist. Je bent tot alles instaat om maar van de triggers af te zijn.

Sociaal isolement

De beste copingstrategie lijkt het vermijden van triggers en jezelf helemaal terugtrekken lijkt zo de ideale situatie. Je vermijdt de bioscoop, je vermijdt treinreizen en je vermijdt uiteten gaan met vrienden. Het gevolg is dat je in een sociaal isolement terechtkomt. Je hebt meer moeite om vriendschappen of een relatie te onderhouden of om tijd samen met het gezin door te brengen. 

Ook al lijkt vermijding een goede strategie om met misofonie om te gaan. Dat is het absoluut niet. Je zult een heel eenzaam bestaan leiden en eenzaamheid kan weer andere gevolgen met zich meebrengen, zoals een depressie. Vermijding verergert zo uiteindelijk je klachten.

Negatief zelfbeeld

Ten slotte heeft misofonie een grote impact op je zelfbeeld en kun je een negatief zelfbeeld krijgen. Je kunt heel boos op jezelf worden en een groot schuldgevoel hebben. Je wilt namelijk helemaal niet dat je omgeving zich constant aan jou moet aanpassen. Aan de ene kant maakt het je blij dat anderen rekening met je houden, maar aan de andere kant ook verdrietig dat ze voor jou constant op hun tenen moeten lopen.

Depressieve gevoelens

Misofonie kan een sterke invloed hebben op je sociale leven. Auditieve triggers kunnen gevoelens opwekken die leiden tot depressieve gevoelens. Jezelf isoleren bovendien ook. Zo zit je op een gegeven moment gevangen en wordt je plezier in je leven steeds kleiner.

Gevolgen voor je omgeving: partner, werk en relaties

Misofonie heeft niet alleen invloed op jezelf, maar raakt ook je omgeving. In een relatie kan het onbegrip oproepen: je partner voelt zich misschien afgewezen of gekwetst door jouw reactie op een geluid dat voor hen onschuldig is. Op werk of school kunnen groepssituaties, open werkplekken of verplichte overleggen overweldigend zijn, waardoor je je terugtrekt of sneller overprikkeld raakt. Juist omdat misofonie zo onzichtbaar is, ontstaan er makkelijk misverstanden, spanningen of schuldgevoelens.

Openheid is hierin cruciaal. Door eerlijk uit te leggen wat misofonie is, dat het een aparte aandoening is waar je last van hebt en wat je helpt, creëer je ruimte voor begrip. Samen kun je zoeken naar haalbare aanpassingen – een stille werkplek, een koptelefoon, duidelijke afspraken in huis – zodat jij je veiliger voelt en de ander je beter kan ondersteunen.

Hoe kun je leren omgaan met specifieke geluiden?

Het feit dat er veel mogelijke gevolgen voor jou met misofonie zijn, betekent niet dat je nooit goed met misofonie om kunt leren gaan. Daarnaast is het erg belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Probeer de stress in je leven zoveel mogelijk terug te dringen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Ontspanningsoefeningen

Aangezien je brein constant alert en actief is om gevaar te detecteren, is het goed om dagelijks een halfuurtje bewust te ontspannen. Kun je je bijvoorbeeld na je werk of na school eventjes terugtrekken in een prikkelvrije omgeving? Doe bewust wat ontspanningsoefeningen, zodat je brein weer tot rust kan komen.

Voldoende nachtrust

Iedereen is sneller geïrriteerd en meer prikkelbaar bij een slaaptekort. Hetzelfde geldt als je misofonie hebt. Je zult er meer last van hebben als je vermoeid bent. Voldoende nachtrust is daarom essentieel en kan je helpen meer prikkels te verdragen.

Beweging en sporten

Je zit lekkerder in je vel en ervaart minder stress als je voor voldoende beweging zorgt. Is er een sport die je leuk vindt? Of zou je wat vaker een ommetje kunnen maken?

Verleg de aandacht

Onbewust is je aandacht altijd gericht op potentieel gevaar. Zou je jezelf hier bewust van kunnen maken? Zodra je je hier bewust van wordt, zou je ook bewust je aandacht kunnen verleggen. Probeer je bijvoorbeeld te focussen op iemand die geen trigger vormt. Of richt je aandacht op jezelf, op je ademhaling of op het ontspannen van je spieren. Het is niet eenvoudig, maar je kunt het leren!

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Misofonie verminderen is stress aanpakken

Er is helaas geen simpele ‘uitknop’ voor misofonie. Misofonie gaat ook niet vanzelf over. De allerbelangrijkste stap om je misofonie te verminderen is het verlagen van je stressniveau. Ook als je last van burn-out hebt, is het herstellen van de burn-out het belangrijkste: Hoe hoger de spanning in je lijf en hoofd, hoe sneller je getriggerd raakt. Je zenuwstelsel staat dan al op scherp, waardoor zelfs kleine prikkels als ondraaglijk kunnen voelen.

Daarom begint het verminderen van misofonie vaak niet bij het geluid zelf, maar bij het verlagen van je stressbelasting. Door je stress te verminderen (door bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie), geef je je hersenen ruimte om te herstellen. Dat betekent: meer ontspanning in je lijf, meer mentale veerkracht, en een grotere buffer tegen overprikkeling. Het gevolg? De triggers komen minder intens binnen.

Stress aanpakken betekent niet dat je “je niet moet aanstellen” of “gewoon moet ontspannen”. Het vraagt om een diepe herijking: hoe zorg je écht goed voor jezelf? Waar liggen jouw grenzen? Hoe laad je op? En welke patronen – zoals perfectionisme, zelfkritiek of altijd maar doorgaan – houden jouw systeem gespannen?

Misofonie is niet jouw schuld. Maar je kunt wél leren om het minder bepalend te laten zijn voor je leven. Door de stress aan te pakken die onder de oppervlakte speelt, maak je ruimte voor rust, zelfregie en herstel.

Klaar om weer te léven? Kies voor een concrete aanpak!

Misofonie kan je wereld klein maken. Misschien merk je dat je steeds meer situaties vermijdt, op je hoede bent voor de volgende trigger, en je leven steeds meer laat bepalen door wat je níét aankunt. Maar het kan ook anders. Je bent niet je klacht – je bent een mens met verlangen naar rust, verbinding en vrijheid.

Bij Meulenberg Training & Coaching begrijpen we hoe diep misofonie kan ingrijpen. We kijken verder dan de symptomen en helpen je de onderliggende stress en overbelasting aan te pakken. Zodat je systeem tot rust kan komen, en jij weer ruimte krijgt om te ademen, te voelen, te kiezen — en te léven.

Wil jij uit die vicieuze cirkel stappen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Misofonie of Selective Sound Sensitivity Syndrome (4S) is een verminderde geluidstolerantie. Specifieke geluiden, zoals smak- en slikgeluiden roepen een heftige emotionele reactie bij je op. Het geluid kan walging oproepen, je wordt heel boos en je haat het. Deze heftige emoties zijn zo sterk dat je de geluiden zo veel mogelijk probeert te vermijden.

Het is nog onduidelijk hoeveel aan misofonie lijden. Waarschijnlijk is zo’n 5 procent van de bevolking overgevoelig voor geluid. Maar volgens een schatting van psychiater Damiaan Denys lijdt 1,5 procent van de Nederlanders aan misofonie.

Volgens onderzoekers wordt misofonie al snel chronisch als de aandoening zich eenmaal heeft ontwikkeld. Waarschijnlijk zul je er dus niet helemaal vanaf komen. Maar je kunt wel leren beter met misofonie om te gaan waardoor de klachten aanzienlijk minder worden. Ook zorgt een diagnose voor meer herkenning en erkenning.

Er bestaan gelukkig behandelingen voor misofonie, zoals ontspanningstraining en aandachtstraining. Therapie kan je bijvoorbeeld helpen negatieve associaties bij een geluid te vervangen door positieve, zodat je het beter kunt verdragen. In het AMC zijn ondertussen al zo’n 1000 mensen met misofonie behandeld. 

Referenties

  1. Wikipedia.org - Misophonia - Gevonden op 16/04/2025
    Link naar de pagina op hoorzaken.nl
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *