Loslaten is een veelgebruikte term die verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de context. Over het algemeen verwijst het naar het proces van het opgeven van controle, het afstand doen van iets of iemand, of het accepteren van verandering. Het tegenovergestelde van loslaten is de controle willen houden.

De behoefte aan controle groeit wanneer we onder druk komen te staan omdat er zit een bepaalde rust zit in het blijven denken aan ervaringen en gevoelens die bekend voor ons zijn, al zitten deze soms vast geworteld in negativiteit. Maar uiteindelijk is het vastklampen aan deze gevoelens en vooral het niet weten hoe je deze loslaat een gevaar voor jou als persoon. Hierdoor weerhoud je jezelf van jouw doelen en jouw ware potentie als mens te bereiken. De gevolgen zijn vaak stress, depressies en burn-out.

In dit artikel gaan we hier verder op in. We laten zien wat loslaten precies is, wat de gevolgen zijn, waarom het zoveel moeite kost om los te laten en wat je kunt doen om de kracht van loslaten te ervaren.

Wat betekent loslaten precies?

Hoewel loslaten een term is die veel wordt gebruikt, is het goed te begrijpen wat dit precies betekent. Loslaten is namelijk veel meer dan alles laten vallen en er simpelweg vanuit gaan dat het wel weer goedkomt. Hieronder delen we 4 punten die laten zien wat loslaten precies is:

1: Loslaten is het accepteren van je grenzen

In onze drukke wereld lijkt het alsof we altijd meer moeten doen en beter moeten presteren. Loslaten betekent accepteren dat je niet alles kunt doen en dat het oké is om je grenzen te respecteren. Het is belangrijk om te erkennen dat je maar zoveel aankunt en dat het helemaal goed is om pauzes te nemen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

2: Het stoppen met controle proberen te houden

Veel van onze stress komt voort uit de behoefte om alles onder controle te houden. Loslaten betekent het erkennen dat sommige dingen buiten jouw controle liggen. Dit kan bevrijdend zijn, omdat het je de ruimte geeft om te focussen op wat je wél kunt beïnvloeden.

3: Het leren vertrouwen op het proces

Het leven is vol met onzekerheden en onverwachte wendingen. Loslaten betekent vertrouwen hebben in het proces en weten dat, zelfs als dingen niet gaan zoals gepland, het uiteindelijk goed zal komen. Dit vertrouwen kan je helpen om meer in het moment te leven en minder te piekeren over de toekomst.

4: Het vinden van innerlijke rust

Door los te laten, geef je jezelf toestemming om rust te vinden te midden van de chaos. Dit kan betekenen dat je tijd neemt voor meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon een wandeling in de natuur. Het gaat om het creëren van momenten van kalmte waarin je geest kan ontspannen en herstellen.

Wat betekent loslaten precies en wat is de link met stress en burn-out

De gevolgen van niet kunnen loslaten

Als je niet kunt loslaten, blijf je vastzitten in een staat van voortdurende stress. Je wilt dan in feite alles onder controle kunnen houden. Het gevolg? Je lichaam en geest krijgen geen kans om te herstellen omdat je constant alert en gespannen bent. Deze chronische stress kan leiden tot stevige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, hoge bloeddruk, en een verzwakt immuunsysteem.

Emotionele uitputting

Het voortdurend vasthouden aan stressvolle gedachten en situaties kan leiden tot emotionele uitputting. Je kunt je overweldigd, leeg en machteloos voelen. Deze constante staat van uitputting kan leiden tot depressie en angst, waardoor het steeds moeilijker wordt om positieve emoties te ervaren. Het gevolg hiervan is stress en zelfs burn-out.

Burn-out door niet los kunnen laten

Uiteindelijk kan het onvermogen om los te laten leiden tot een volledige burn-out. Dit is een staat van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige en buitensporige stress. Een burn-out kan je dagelijkse leven ernstig verstoren en het kan lange tijd duren om hiervan te herstellen.

Het niet loslaten leidt tot negatieve reacties als:

Waarom mensen niet kunnen loslaten (de diepere oorzaken)

Zoals altijd is er een diepere oorzaak aan te wijzen bij onze mentale/ psychische uitdagingen en zo ook bij het leren loslaten. Wat als loslaten je veel moeite kost? Kijk dan of je je herkent in onderstaande factoren. Ze hoeven niet allemaal aanwezig te zijn, maar wil je het loslaten goed leren te beheersen, is het van belang om bij de kern te beginnen.

1: Angst voor Onzekerheid

Mensen hebben van nature de neiging om zekerheid en voorspelbaarheid te zoeken. Onzekerheid kan gevoelens van angst en ongemak oproepen. Wanneer je de controle probeert te behouden, probeer je eigenlijk de onzekerheid van het leven te beheersen. Dit kan een geruststellend gevoel geven, ook al kost het je veel energie en stress.

2: Verliesaversie

Het vasthouden aan controle kan ook voortkomen uit de angst om iets belangrijks te verliezen. Dit kan een relatie, status, baan of zelfs de perceptie van wie je bent zijn. Het idee om iets te verliezen, kan zo beangstigend zijn dat je liever blijft vasthouden, zelfs als het niet goed voor je is. Deze angst houdt je gevangen in een patroon van spanning en stress.

3: Perfectionisme

Veel mensen die moeite hebben met loslaten, worstelen met perfectionisme. Ze geloven dat als ze alles perfect onder controle houden, alles goed zal gaan. Deze overtuiging kan leiden tot overmatige stress en een constant gevoel van tekortkoming, omdat het simpelweg onmogelijk is om alles perfect te doen.

4: Zelfwaardering en Identiteit

De behoefte om controle te houden kan ook verbonden zijn met je zelfwaardering en identiteit. Als je jezelf vooral definieert door wat je bereikt en hoe goed je presteert, kan het lastig zijn om los te laten. De controle behouden kan voelen als een manier om je eigenwaarde te beschermen en te bevestigen dat je ‘goed genoeg’ bent.

5: Verleden en negatieve ervaringen

Ervaringen uit het verleden kunnen een grote rol spelen in het huidige gedrag. Als je in het verleden geconfronteerd bent met situaties waarin je het gevoel had dat je de controle verloor en dit leidde tot pijn of verlies, kun je geneigd zijn om deze controle nu te blijven vasthouden. Deze patronen zijn vaak onbewust en diep verankerd.

De voordelen van leren loslaten

Het leren loslaten biedt talrijke voordelen, vooral voor mensen die last hebben van stress en burn-out. Door los te laten, bevrijden we onszelf van de constante druk en het overweldigende gevoel van controle te moeten houden over elke situatie. Dit vermindert de mentale druk en maakt ruimte voor rust en ontspanning, wat essentieel is voor onze gezondheid, maar ook voor het herstel van stress en burn-out.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Loslaten helpt om negatieve gedachten en gevoelens los te laten, waardoor er meer ruimte komt voor positieve ervaringen en emoties. Daarnaast bevordert het loslaten een gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen, omdat we leren te vertrouwen op onze veerkracht en het natuurlijke verloop van het leven. Hierdoor kunnen we meer in het moment leven en genieten van de kleine, waardevolle momenten die vaak aan onze aandacht ontsnappen wanneer we te gefocust zijn op controle en perfectie.

Je eigen leven (gaan) leven

Het is begrijpelijk dat negatieve gevoelens soms de kop opsteken, en het is menselijk om anderen of ervaringen uit het verleden hiervan de schuld te geven. Dit is bijvoorbeeld waarom we vaak onze partner de schuld geven wanneer een relatie eindigt. Het loslaten van relaties behoort tot de moeilijkste dingen in het leven. Maar het is belangrijk te beseffen dat je toekomst niet voor altijd bepaald hoeft te worden door acties en herinneringen uit het verleden.

In plaats daarvan kun je jouw verleden gebruiken als een hulpmiddel om te groeien als persoon. Door deze benadering kun je bijvoorbeeld wel een gezonde en stabiele relatie opbouwen met iemand anders in de toekomst.

Het niet loslaten heeft uiteindelijk alleen invloed op jou als persoon – niet op degene naar wie jij de schuld en negatieve gevoelens schuift. De energie die je verbruikt om je vast te klampen aan deze negativiteit, weerhoudt je ervan om je eigen leven te leiden. Deze energie kan veel beter positief worden gebruikt.

De kracht van het loslaten draait om de betekenis die jij geeft aan gebeurtenissen in jouw leven. Deze betekenissen moet je altijd zelf kunnen bepalen. Als je niet uit je eigen negatieve verhaal kunt klimmen, zul je nooit verder kunnen groeien naar nieuwe, mooiere herinneringen.

Vergeef jezelf om te kunnen loslaten

Vergeef jezelf voor alle negatieve emoties en pijn die je hebt ervaren door vast te klampen aan herinneringen uit het verleden. Realiseer je dat je jezelf en je ware potentie hebt tegengehouden. Accepteer alles wat er is gebeurd als feiten en lessen. Dit biedt een unieke kans om te groeien en in het nu te leven. Leren loslaten is minder moeilijk dan het lijkt en kan je verrijken als persoon.

Negatieve gebeurtenissen horen bij het leven, maar je kunt ze niet veranderen. Vastklampen aan het verleden zal niets oplossen en belemmert je om volledig van het leven te genieten. Open jezelf om in het nu te leven en omarm onzekerheid met een positieve blik. De sleutel tot loslaten is te accepteren wat er is gebeurd, jezelf te vergeven, en verder te gaan met een nieuw hoofdstuk.

De eerste stap in loslaten:

De eerste stap in het proces van loslaten is erkenning. Het is essentieel om te erkennen en accepteren dat je bepaalde gevoelens hebt en dat deze gevoelens je leven beïnvloeden. Sta stil bij je emoties en neem de tijd om te voelen wat je voelt. Schrijven in een dagboek kan hierbij helpen, omdat het je gedachten en gevoelens ordent en inzicht geeft in wat je doormaakt.

Probeer de bron van je negatieve emoties te identificeren, of het nu een specifieke gebeurtenis, persoon of herinnering is. Door deze bron te begrijpen, kun je beter omgaan met de bijbehorende gevoelens.

Accepteer je emoties zonder oordeel en besef dat het normaal is om boos, verdrietig of gefrustreerd te zijn. Veroordeel jezelf niet voor het hebben van deze gevoelens, maar accepteer ze als een natuurlijk onderdeel van je emotionele ervaring.

Wees eerlijk tegen jezelf en erken dat het moeilijk is om los te laten en dat dit proces tijd en inspanning kost. Het is oké om hulp nodig te hebben en je hoeft niet alles alleen te doen. Door deze eerste stap van erkenning te nemen, leg je de basis voor verdere stappen in het loslaten.

Stappenplan: Goed leren loslaten.

Ongetwijfeld heb je al gemerkt dat het leren loslaten niet eenvoudig is. Het is een proces van oefenen, vallen en weer opstaan om de innerlijke rust te blijven ervaren die loslaten met zich meebrengt.

Hieronder delen we je een stappenplan die je kan helpen om beter te leren loslaten:

1: Erken en verwerk je gevoelens

Begin met het bewust erkennen van je emoties. Sta jezelf toe om echt te voelen wat je voelt, zonder het te onderdrukken of te veroordelen. Hou hierbij rekening met de dieperliggende oorzaken die zijn beschreven in dit artikel. Het bijhouden van een dagboek kan een krachtig hulpmiddel zijn. Schrijf dagelijks op wat je ervaart, waarom je deze gevoelens hebt en hoe ze je beïnvloeden. Deze oefening helpt je om een dieper inzicht te krijgen in de wortels van je emoties, wat een cruciale eerste stap is naar loslaten.

2: Oefen meditatie en mindfulness

Maak van meditatie en mindfulness een dagelijks ritueel. Dit helpt je om in het huidige moment te blijven en je mind te kalmeren. Begin met eenvoudige ademhalingsoefeningen en breid dit geleidelijk uit naar langere meditatiesessies. Focus op je ademhaling, observeer je gedachten zonder oordeel en laat ze vervolgens los. Dit proces helpt je om je gedachten en emoties op een meer objectieve manier te zien, waardoor je minder overweldigd raakt.

3: Kom in beweging

Stress en burn-out uiten zich vaak in lichamelijke spanning. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals ‘sjoggen‘ , fietsen of dagelijkse wandelingen helpen om deze spanning te verminderen. Door bewust tijd te nemen voor lichaamsbeweging, bevorder je niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je emotionele welzijn. Stretching en diepe ademhalingsoefeningen kunnen specifiek helpen om opgebouwde spanning los te laten.

4: Zoek steun en deel je ervaringen

Sociale steun is van onschatbare waarde bij het omgaan met stress en burn-out. Praat met vrienden, familie of zoek professionele hulp bij een therapeut. Het delen van je gevoelens en ervaringen helpt je om een ander perspectief te krijgen en biedt emotionele verlichting. Een therapeut kan je bovendien specifieke tools en strategieën aanreiken om beter met je stress om te gaan en los te laten.

5: Creëer en versterk gezonde gewoontes

Evalueer je dagelijkse routine en identificeer gewoontes die bijdragen aan je stress. Dit kan betekenen dat je je werkdruk moet herzien, realistische doelen stelt en bewuste rustmomenten inplant. Introduceer nieuwe, gezonde gewoontes zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gebalanceerd dieet. Deze veranderingen helpen je om je energie beter te beheren en creëren een basis voor een meer ontspannen en evenwichtig leven.

Wat als loslaten alsnog niet lukt?

Als je merkt dat je moeite blijft houden met loslaten en dit je dagelijks leven en gezondheid beïnvloedt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een coach van Meulenberg Training en Coaching kan je hierbij ondersteunen. Onze gespecialiseerde coaches bieden persoonlijke begeleiding en praktische tools om je te helpen stress en burn-out effectief aan te pakken. Samen kun je werken aan het ontwikkelen van gezonde gewoontes, het leren loslaten van negatieve patronen en het opbouwen van een evenwichtiger en gelukkiger leven. Neem de stap naar professionele hulp en geef jezelf de kans om weer op te bloeien.

Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Het loslaten van zaken waar we aan gehecht zijn, zoals relaties, objecten of gebeurtenissen, kan moeilijk zijn omdat ze vaak een belangrijk onderdeel van onze identiteit vormen. We hebben tijd, energie en emotie geïnvesteerd, en het loslaten ervan voelt alsof we een deel van onszelf verliezen. Daarnaast kan angst voor het onbekende en de onzekerheid over de toekomst ons tegenhouden.

Het proces van loslaten begint met zelfreflectie en het erkennen van de noodzaak om los te laten. Het helpt om te begrijpen waarom je vasthoudt aan bepaalde zaken en wat je daadwerkelijk wilt bereiken door los te laten. Het stellen van kleine, haalbare doelen en het oefenen van mindfulness en meditatie kunnen helpen om geleidelijk aan te leren loslaten.

Zelfcompassie is essentieel bij het loslaten omdat het je helpt vriendelijk en begripvol naar jezelf te zijn tijdens dit moeilijke proces. In plaats van jezelf te veroordelen voor het vasthouden aan bepaalde zaken, kun je jezelf toestaan om fouten te maken en te leren. Zelfcompassie vergemakkelijkt het loslaten door je emotionele veerkracht te versterken en je te helpen beter om te gaan met pijn en teleurstelling.

Ja, loslaten kan een belangrijke bijdrage leveren aan je persoonlijke groei. Wanneer je loslaat, maak je ruimte voor nieuwe ervaringen en kansen, en leer je meer over jezelf en wat je werkelijk wilt in het leven. Het helpt je ook om emotionele ballast te verminderen, wat leidt tot een lichter en meer vervuld leven. Door los te laten, ontwikkel je veerkracht en leer je beter om te gaan met toekomstige uitdagingen.

Referenties

  1. Psychologytoday.com – How to Let Go of the Past – gevonden op 20/06/2024
    Link naar een pagina op Psychologytoday.com
Ruud-Meulenberg

Ruud Meulenberg

Over de auteur:

Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Trudy muilwijkp schreef:

    Super leerzaam !👍🏻
    Artikel over leren loslaten!
    Bedankt ! Lees ze met interesse!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *