Waarom is veranderen moeilijk? - De oorzaken op een rijtje!

Waarom is veranderen moeilijk? - De oorzaken op een rijtje!

Waarom is veranderen moeilijk? Ik hoor heel, heel, heeeeeel veel mensen die graag willen veranderen: ander werk, meer voldoening, meer waardering, meer loon, meer tijd voor thuis, etc.

De vraag die ik dan vaak stel: Hoe lang zou je dat al willen? Laatst kreeg ik een antwoord van een vrouw: eigenlijk al 10 jaar. Ze gaf toe dat ze de afgelopen 10 jaar ook geen stappen had ondernomen om ook echt anders te gaan doen.

Vreemd? Naar schatting gebeurt dit bij 90% van de mensen. Nog vreemder is het dat bij al van deze 90% een overvloed bestaat uit plannen. Vraag jij jezelf vaak af: Waarom is veranderen moeilijk? Lees dan dit artikel aandachtig:

Veel voorkomende plannen

Plannen als:

 • Zelfstandig ondernemer worden
 • Een wereldreis maken
 • Verhuizen om ergens opnieuw te beginnen (emigratie)
 • Een droomauto kopen
 • Met vriendinnen op vakantie gaan
 • Minder werken
 • Een carrièreswitch
 • Etc.

Er zit dus een gat tussen het plan en het doel. Hoe kan dat?

Nadruk op resultaat

Ten eerste ligt er te veel nadruk op het resultaat, maar te weinig op het gedrag dat hierbij benodigd is. Het gedrag is de ontbrekende schakel tussen het plan en het uiteindelijke resultaat. Stel je wilt voor jezelf beginnen: Doe en denk je gelijk als een ondernemer? Begrijp je wat je moet doen als je nieuwe klanten wilt aantrekken? Hoe zet je jezelf zichtbaar in de markt?

Lees ook:  Te veel moeten: van jezelf en van anderen

Prikkels uit de omgeving

Ten tweede wordt ons gedrag niet alleen bepaald door onze intenties, maar ook prikkels uit de omgeving. Stel je wilt nog steeds voor jezelf beginnen, maar je merkt dat veel mensen denken dat je het niet gaat redden als zelfstandige, of er worden veel bezwaren geuit door de mensen met wie je je plan bespreekt, heb je dan nog steeds dezelfde intenties? Of nemen ze dan al af?

Succesvol veranderen vereist dat je je eigen intenties weet te managen, maar ook je omgeving hierop aanpast. Ons gedrag wordt namelijk (vaak) onbewust beïnvloedt door onze omgeving. Immers: als u dagelijks met positieve, opgewekte ondernemers praat die een succesvol 1e jaar hebben gehad, krijgt u dan ook geen zin om voor uzelf aan de slag te gaan?

Veranderen is moeilijk

Ongeduldig en ongestructureerd

Ten derde zijn we ongeduldig en werken we te ongestructureerd. Een grote verandering vereist al snel een jaar! De meeste verander methodes houden hier geen rekening mee.

Als u dus (terug naar het voorbeeld) succesvol wilt starten met uw eigen onderneming:

 • Kies je een product/ dienst dat je wilt verkopen
 • Stel je je visie vast en waarom je dit graag wilt doen (missie: jouw reden van bestaan)
 • Definieer je je doelgroep, bij voorkeur groter dan 100.000 mensen
 • Stel je een salesplan op, faciliteert een CRM-systeem
 • Regel je de logistieke procedures
 • Maak je van bovenstaand een strakke planning waar je je volledig aan houdt

Tip: neem hier dus een jaar de tijd voor! Ga geen tijd verspillen met randzaken als logo's, blitse websites, leaseauto's etc. Zorg ervoor dat je de basis op orde hebt. (Uiteraard geldt dit ook voor het plannen van een wereldreis, carrièreswitch, minder werken etc.)

Waarom is veranderen moeilijk?

Factoren waardoor het plan vaak niet lukt:

 • Onzekerheid: De vraag of je wel in staat bent een eigen onderneming op te zetten, of je dan je huidige levensstandaard wel kunt volhouden en of je wel genoeg geld binnen krijgt, etc. Misschien ben je in je leven al zo vaak bespot en belachelijk gemaakt, dat je zelfvertrouwen verdwenen is.
 • Pessimisme: Ongetwijfeld zijn er genoeg mensen te vinden die jammerlijk gefaald zijn met het starten van een eigen bedrijf. Maar: Wist je dat Steve Jobs in zijn eigen garage is begonnen met het maken van computers? (Nadat hij jammerlijk had gefaald op de universiteit)
 • Faalangst: Straks mislukt jouw fantastisch idee nog! Bedenk bij jouw fantastisch idee, dat een fantastisch idee alleen goed slaagt met een fantastisch plan!
 • Leeftijd: Te jong? Te oud? Iedereen kan veranderen, ongeacht de leeftijd!

Hoe kun je dan het beste veranderen?

Stap 1: Wees eerlijk: Weet wat je echt wilt, en welke gedragsveranderingen je daarvoor nodig zijn. Bekijk jezelf eens in de spiegel, en wees eerlijk wat je wilt en kunt. Bewustwording is het keyword in deze situatie. Formuleer tevens je eigen doelstellingen en gedragsdoelstellingen

Stap 2: Maak een planning: Hoe ga je jouw doelstellingen en gedrag realiseren? Anticipeer op moeilijke verandersituaties. Creëer tevens krachtige externe prikkels die jouw plan en gedrag ondersteunen.

Stap 3: DOE HET!!  Anders doen, begint bij veranderen. Het klinkt heel simpel, maar het betekent dat je je gedrag moet gaan aanpassen aan jouw plan. Blijf je gedrag toetsen aan het plan. Je gedrag in is de crux in het halen van je persoonlijk plan

Oftewel: BEGIN GEWOON! Elke dag die je langer wacht is een beperking van jezelf.

Samengevat:

 1. Veranderen draait primair om het realiseren van nieuw gedrag.
 2. Nieuw gewoontegedrag vergt management van intenties en van situaties.
 3. Veranderen verloopt in verschillende fasen en kost veel aandacht, energie en tijd.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

In onze kennisbank over veranderingen vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
arrow_drop_up arrow_drop_down