Jezelf beschermen is in veel situaties belangrijk. Anderen kunnen je bijvoorbeeld pijn doen als ze geen rekening houden met je gevoelens of opzettelijk over jouw grenzen gaan. Hoe bescherm je jezelf op emotioneel en mentaal gebied? En kun je jezelf ook op fysiek gebied beschermen en jezelf tegen een burn-out beschermen?
Het kan een hele kunst zijn om hier evenwichtig in te zijn. Je wilt jezelf op een positieve manier beschermen, maar bouw geen hoge muur om je heen als je het vertrouwen in anderen bent verloren. In dit artikel ontdek je in welke situaties het van belang is dat jezelf beschermt en hoe je dat het beste doet.
Het belang van jezelf beschermen
Jezelf beschermen is in vele opzichten belangrijk. Wanneer je autorijdt, doe je voor je eigen veiligheid de gordel om. In de zomer smeer je zonnebrandcrème om jezelf tegen de zon te beschermen. En wanneer je een maaltijd uit de oven haalt, doe je ovenwanten aan. Het zijn alledaagse dingen die je waarschijnlijk onbewust doet, maar wel heel belangrijk zijn om jezelf te beschermen.
Goede gezondheid
Je beschermt jezelf, omdat je graag een goede gezondheid wilt hebben. Daarom zorg je goed voor jezelf, je eet gezond en slaapt voldoende. Daarnaast is jezelf beschermen belangrijk om goed in je vel te zitten. Je stelt bijvoorbeeld grenzen om te voorkomen dat anderen over je heen lopen.
Gevoel van eigenwaarde
Voor jezelf opkomen houdt bovendien verband met je gevoel van eigenwaarde en je levensgeluk. Je gaat de strijd aan met negatieve gedachten en gevoelens die je over jezelf kunt hebben. Het is alsof je tegen jezelf zegt dat jij er toe doet en waardevol bent.
Stress en burn-out
Ten slotte is het belangrijk om je energiek te voelen en niet uitgeput te raken. Je luistert naar je lichaam en neemt voldoende tijd om te ontspannen en op te laden. Door jezelf op een gezonde manier te beschermen, voorkom je veel stress en daarmee ook een burn-out.
Op welke terreinen is jezelf beschermen van belang?
In principe is jezelf beschermen op elk terrein van je leven belangrijk. In dit artikel zullen we ons in drie terreinen verdiepen: jezelf beschermen op fysiek gebied, op emotioneel gebied en op mentaal gebied.
Deze terreinen zijn belangrijk, omdat anderen je bewust of onbewust op deze terreinen als het ware kunnen aanvallen. Entertainment en sociale media zou je bijvoorbeeld letterlijk van je tijd kunnen beroven, waardoor je niet meer aan andere belangrijke dingen toekomt.
Of wanneer anderen geen rekening met jou houden, vallen ze als het ware jou grenzen aan en kan het moeilijk zijn voor jezelf op te komen. Op sociaal gebied kunnen sommige mensen alle energie uit je zuigen. Vooral wanneer je gevoelig bent, kunnen andere mensen je snel uitputten.
En op mentaal gebied moet je je wellicht beschermen tegen de hoeveelheid negatieve informatie die je ontvangt of andere negatieve invloeden van buitenaf. Het kan ook zijn dat je jezelf tegen jezelf moet leren beschermen op deze terreinen. Misschien ben je te hard voor jezelf, ben je erg perfectionistisch of hebt je een negatief zelfbeeld.
Fysieke bescherming
Denk bij fysieke bescherming aan jezelf letterlijk beschermen door goed voor jezelf te zorgen. Je zorgt goed voor je lichaam door gezond te leven en naar de signalen van je lichaam te luisteren.
Zorg voor een goede gezondheid
Gezonde voeding is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je gezond eet, bescherm je jezelf tegen overgewicht en verminder je de kans op verscheidene ziektes [1]. Bovendien voel je je fitter. Eet daarom veel groente en fruit, kies vooral volkoren producten en eet regelmatig peulvruchten, noten en vis.
Daarnaast is sporten en bewegen essentieel voor een goede gezondheid. Het is goed voor je spieren en botten en stimuleert de stofwisseling. Bovendien vergroot je je concentratie– en doorzettingsvermogen en helpt het om stress kwijt te raken.
Ten slotte heb je een goede nachtrust van 7 tot 9 uur nodig. Voldoende slaap verkleint de kans op vele ziekten, verbetert je stofwisseling en verlaagt stress. Een goede nachtrust zorgt er ook voor dat je je emoties van de dag kunt verwerken en je kunt onthouden wat je overdag geleerd hebt.
Luister naar de signalen van je lichaam
Je lichaam geeft meestal haarfijn aan wat je nodig hebt, maar helaas negeren we vaak die signalen. In plaats van rust te nemen of te gaan slapen als je hoofdpijn hebt, neem je een pijnstiller om door te kunnen gaan. Wil je goed voor jezelf zorgen, is het belangrijk dat je de signalen van je lichaam serieus neemt. Op die manier voorkom je dat je over je eigen grenzen gaat en te veel stress hebt.
Emotionele bescherming
Jezelf op emotioneel gebied beschermen betekent dat je jezelf tegen verdriet, teleurstelling en pijn wilt beschermen. Het betekent ook dat je jezelf tegen je eigen negatieve emoties kunt beschermen.
Het effect van je omgeving op je emoties
De personen met wie je omgaat hebben een grote invloed op jouw emoties. Wanneer anderen een positieve invloed op je hebben, ga je natuurlijk graag met deze personen om. Maar hoe kun je jezelf beschermen tegen negatieve invloeden van anderen?
Je kunt mensen die een negatieve invloed op jou hebben niet altijd uit je leven bannen. Maar het gaat erom dat je mensen die je pijn doen of een negatieve impact hebben op je energieniveau, emotioneel op afstand kunt houden. Door je onverschillig en afstandelijk te tonen, geef je de ander zo min mogelijk aanleiding jou pijnlijk te raken.
Laat je emoties niet de baas worden
We voeren allemaal een strijd tegen negatieve emoties. En soms mogen emoties als boosheid of verdriet er best zijn. Maar hoe voorkom je dat deze negatieve emoties de overhand nemen? Wanneer je heel hevige emoties als irritatie of woede voelt, kan het helpen om bewust adem te halen en jezelf eerst te kalmeren om grip op je emoties te krijgen.
Het werkt ook goed om afleiding te zoeken. Wanneer je je bijvoorbeeld down of angstig voelt kan dit je helpen om de negatieve gedachten te doorbreken. Een andere goede manier om je emoties te verwerken, is je gevoelens van je af schrijven.
Mentale bescherming
Mentale bescherming houdt in dat je voor je mentale gezondheid zorgt. Je bent in staat het leven te leiden dat jij wilt leiden en je voelt je over het algemeen tevreden. Je kunt omgaan met tegenslagen en je denkt positief.
Het effect van stress op je gedachten
Stress kan slecht zijn voor je mentale gezondheid. Wanneer je veel stress hebt, kun je minder goed relativeren en krijg je meer negatieve gedachten. Langdurige stress kan daardoor zelfs tot een depressie, burn-out of angststoornissen leiden.
Het ontwikkelen van een positieve mindset
Om jezelf mentaal te beschermen en mentaal sterk te zijn, is een positieve mindset belangrijk. Een positieve instelling kan je helpen beter met stress om te gaan en voorkomt dat je opgeslokt wordt door negatieve gedachten. Je kunt je beter op positieve dingen richten door dagelijks stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Omring jezelf met positief ingestelde mensen en beperk de hoeveelheid negatief nieuws en negatieve informatie.
Wanneer jij jezelf moet beschermen
In bepaalde situaties is het heel erg belangrijk dat je jezelf beschermt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij wel duidelijk hebt vastgesteld waar jouw grenzen liggen, maar dat die niet gerespecteerd worden. Je hebt misschien te maken met heel egoïstische mensen, mensen die graag discussiëren, oppervlakkige mensen of je wordt gepest. Probeer deze personen zo veel mogelijk te ontlopen en als dat niet kan probeer ze dan emotioneel op afstand te houden en een neutraal onverschillige houding aan te nemen.
Dit kan extra moeilijk zijn als je moet omgaan met een narcist. Maar je kunt jezelf beschermen in de omgang met een narcist. Besef allereerst dat de persoon narcistisch is en zich daarom zo gedraagt. Werk daarnaast aan je eigenwaarde en geloof in jezelf. Stel ook gezonde grenzen voor jezelf en bewaak die om te voorkomen dat je opgeslokt wordt.
Misschien ben jij iemand die zich moet beschermen tegen zichzelf. Je kunt jezelf veel pijn doen als je veel negatieve gedachten over jezelf hebt en last hebt van een negatief zelfbeeld. Probeer daarom je eigenwaarde en je zelfvertrouwen te vergroten, zodat je voor jezelf op durft te komen, grenzen durft te stellen en je mening durft te geven.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Ben je hoogsensitief? Dan ben je een emotionele spons voor prikkels uit je omgeving. Je raakt bijvoorbeeld snel uitgeput in een drukke omgeving. Je kunt jezelf beschermen door je grenzen te bewaken en je af en toe alleen terug te trekken om weer op te laden. Ga bijvoorbeeld naar het bos of het park om tot rust te komen.
Hoe kun je jezelf beschermen tegen burn-out?
Je kunt stress niet volledig uit je leven bannen, maar je kunt wel leren om stress binnen de perken te houden en zo een burn-out voorkomen.
Zorg voor jezelf
Zorg voor je mentale, emotionele en lichamelijke gezondheid. Verwen jezelf af en toe, ontspan, geniet van kleine dingen en maak jezelf gewoontes eigen die goed voor je zijn, zoals voldoende slapen. Voor jezelf zorgen kan per persoon een andere betekenis krijgen, omdat iedereen anders is en andere behoeftes heeft. Maar check in ieder geval regelmatig hoe het nu echt met je gaat en wat je kunt doen om je beter te voelen.
Praat met iemand
Het is goed iemand in vertrouwen te nemen wanneer je je overweldigd voelt en veel zorgen hebt. Vertel een vriend of familielid waar je mee te maken hebt en hoe je je voelt. Dat kan al enorm helpen om de stress terug te dringen en om de situatie in het juiste perspectief te blijven zijn. En vraag op tijd om hulp als je merkt dat je te veel stress hebt en er niet goed mee om kunt gaan.
Heb realistische verwachtingen
Heb realistische verwachtingen van jezelf en van anderen. Je hoeft niet perfect te zijn. Daarnaast is het ook belangrijk realistische verwachtingen in je relatie en op het werk te hebben. Door je verwachtingen eventueel bij te stellen voorkom je teleurstelling en stress.
Stel juiste prioriteiten
Wanneer je in je leven voorrang geeft aan wat voor jou het belangrijkste is, verminder je aanzienlijk veel stress en voorkom je depressieve klachten. Stel daarom de juiste prioriteiten en neem deze in aanmerking bij het nemen van beslissingen.
Sla niet door, een muur maakt je eenzaam
Jezelf beschermen betekent niet jezelf van de wereld afsluiten. Wanneer je het vertrouwen in mensen bent verloren, kun je een muur om jezelf gebouwd hebben. Anderen hebben je zo erg gekwetst of zoveel pijn gedaan dat je je het veiligst voelt achter deze hoge muur. Je houdt iedereen op afstand.
De muur kan veilig voelen, maar hoe voel je je achter deze muur? Is het niet erg eenzaam? Als jij merkt dat je een hoge muur om jezelf heen hebt gebouwd, is het belangrijk dat je het vertrouwen in mensen terugwint. Op die manier voorkom je eenzaamheid en daarmee ook depressieve klachten, slaapproblemen en stress.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Rivm.nl – Voeding en gezondheid – gevonden op 21/02/2023
Link naar pagina op rivm.nl