Werkstress is de meest voorkomende beroepsziekte. Jaarlijks is er veel uitval vanwege stressgerelateerde klachten en veel medewerkers krijgen een burn-out. Het is daarom belangrijk om werkstress op tijd te herkennen om langdurig verzuim te voorkomen. Hoe weet je nu of je gewoon gezonde werkstress hebt of dat je te maken hebt met ongezonde werkstress? Wat zijn de signalen waar je op moet letten?

Wat is werkstress?

Werkstress is stress die je ervaart door of in je werksituatie. De stress kan veroorzaakt worden door een hoge werkdruk, maar ook door hoe jij de werkdruk ervaart. Sommigen zijn gevoeliger voor stress dan anderen en sommigen ervaren meer werkdruk door perfectionisme of faalangst.

Daarnaast kun je ook meer werkstress hebben door factoren buiten je werk, zoals omstandigheden in je privéleven. Je kunt bijvoorbeeld een hoge belasting hebben in je privéleven wanneer je mantelzorger bent of als je een groot gezin hebt. Hierdoor merk je misschien een verminderd functioneren op je werk en neemt de werkstress toe.

Gezonde of ongezonde werkstress?

Af en toe een stressvolle dag op je werk is niet erg. Gezonde werkstress helpt je namelijk om beter te presteren, omdat je dan extra alert en geconcentreerd bent. Werkstress wordt pas een probleem wanneer je niet kunt herstellen van de stress.

Je kunt bijvoorbeeld te veel stress hebben en te weinig tijd om op te laden. De balans tussen draagkracht en draaglast raakt verstoord en er zullen stressklachten optreden. Deze klachten zijn een signaal dat je ongezonde werkstress hebt en het is belangrijk dat je deze signalen serieus neemt.

wat is het verschil tussen gezonde en ongezonde werkstress

Wanneer je de klachten van ongezonde werkstress negeert, kunnen de klachten steeds erger worden. Je kunt ernstige gezondheidsklachten krijgen, zoals chronische vermoeidheid, nek- en schouderklachten, nervositeit, angststoornissen, maag-en darmproblemen of depressie. En uiteindelijk kan stress leiden tot uitval en kun je burn-outklachten krijgen.

Wat zijn bekende oorzaken van werkstress

Heb jij momenteel veel werkstress? Dan is het belangrijk de oorzaak van de stress te achterhalen, zodat je op tijd kunt ingrijpen en een burn-out kunt voorkomen. Meestal wordt stress veroorzaakt door een te hoge werkdruk. Het kan zijn dat je te veel of te moeilijk werk hebt. Maar ook de omstandigheden op het werk en privéomstandigheden kunnen op het werk stress veroorzaken.

Inhoud van het werk

Het kan zijn dat je werk niet bij je past. Misschien sluiten de taken niet aan bij je opleidingsniveau of je interesse. Voor sommigen kunnen bepaalde functies te zwaar zijn vanwege de verantwoordelijkheden. Of je hebt te maken met strakke deadlines of je krijgt te veel taken waardoor je te weinig tijd hebt om de opdrachten af te ronden.

Omstandigheden op het werk

Onduidelijkheid over je werk en wat er van je wordt verwacht, kan ook stressklachten veroorzaken. Er is weinig of geen overleg tussen collega’s of je weet niet wat de doorgroeimogelijkheden van jouw functie zijn. Het kan ook zijn dat er veel hectiek op de werkvloer is en je je moeilijk kunt concentreren. Andere problemen kunnen zijn dat je moeilijk verlof op kunt nemen, weinig kunt pauzeren of dat je een conflict met iemand op het werk hebt.

Te weinig autonomie

Autonomie in werkverband betekent dat je zelfstandig te werk mag gaan. Wanneer je weinig inspraak hebt en te weinig zelfstandigheid in je functie ervaart, zul je meer werkstress hebben. Werknemers die daarentegen meer vrijheid hebben in hun werktaken en werktempo, voelen zich gelukkiger op hun werk en ervaren minder stress.

Persoonlijke omstandigheden

Werkstress kan ten slotte ook veroorzaakt worden door omstandigheden buiten je werk om. Het kan zijn dat je persoonlijke problemen hebt. Misschien ben je mantelzorger of heb je een druk huishouden. Of je hebt moeite om ‘nee’ te zeggen of je bent perfectionistisch waardoor je meer stress op het werk hebt.

Symptomen van werkstress om op te letten

Vermoeidheid

Werkstress is meestal als eerste te herkennen aan vermoeidheid. Wanneer de stress een lange tijd aanhoudt, heb je geen tijd meer om te herstellen. De stress put je langzaam uit. Daarnaast kun je last krijgen van slaapproblemen waardoor een steeds groter gebrek aan energie ontstaat.

Lichamelijke klachten

Ieder lichaam reageert anders op stress. Sommigen krijgen darmklachten en anderen krijgen vaker hoofdpijn of spierpijn. Je kunt je ook duizelig voelen of last van hartkloppingen krijgen. Het kan ook zijn dat je door de stress afvalt of juist aankomt.

Psychische klachten

Door werkstress kun je last van somberheid krijgen. Je kunt sneller huilen, je onzeker voelen of veel piekeren. Het kan ook zijn dat je de interesse in alles verliest. Je kunt jezelf niet motiveren en je voelt je lusteloos. Andere symptomen kunnen zijn: wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, opgejaagd gevoel, gevoelens van eenzaamheid en angstklachten.

Symptomen van werkstress om op te letten

Lagere productiviteit

Bovendien zul je op het werk merken dat je minder productief bent. Je kunt door de stress vergeetachtig worden en last krijgen van concentratieproblemen. Het lukt je minder goed prioriteiten te stellen en je taken af te ronden. Uiteindelijk zul je je vaker ziek melden in de hoop dat je in een dagje bij kunt tanken.

Langdurige werkstress zorgt voor problemen

Wanneer stress tijdelijk is, kun je er snel en goed van herstellen. Wanneer de stress daarentegen langdurig is, kun je met andere problemen te maken krijgen en zal ook het herstel langer duren.

Gezondheidsproblemen

Ten eerste heeft stress een enorme impact op je gezondheid. In de opsomming van de symptomen bij werkstress zie je een heleboel lichamelijke en psychische klachten die je kunt krijgen. Bovendien kan langdurige stress uiteindelijk tot een burn-out leiden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Problemen op het werk

Werkstress kan ook voor problemen op het werk zorgen. Door stress kun je je minder goed concentreren en ben je minder productief. Je krijgt opdrachten niet op tijd af en dat kan weer voor problemen met je collega’s of leidinggevende zorgen. Ook kan langdurig verzuim problemen op je werk veroorzaken.

Problemen thuis

Wanneer je langdurig onder te veel stress staat, word je prikkelbaar en kun je weinig hebben. Dit kan voor spanningen thuis zorgen en er kunnen gemakkelijk conflicten ontstaan met je familie.

Werkstress en de Arbowet

In de Arbowet wordt werkstress genoemd onder de term psychosociale arbeidsbelasting (PSA) [1]. Wanneer je stress hebt en lichamelijke, psychische of sociale klachten hebt door ongewenste omgangsvormen op je werk, zoals agressie, seksuele intimidatie of pesten of door een hoge werkdruk is er sprake van PSA.

Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht om beleid te voeren om PSA te voorkomen of te beperken. Daarnaast is natuurlijk ook de werknemer zelf verplicht om naar zijn eigen vermogen zorg te dragen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van andere betrokken personen. Zowel de werknemer en de werkgever zijn dus wettelijk verplicht om werkstress te verminderen.

Tips om beter om te gaan met werkstress

Voor werkgevers

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van hoe het met je werknemers gaat. Zo kun je op tijd werkstress herkennen en eventueel maatregelen nemen. Ga daarom regelmatig in gesprek met je werknemers, zodat je de werkstress kunt beperken.

Je kunt als leidinggevende ook werkstress verminderen door voor meer autonomie te zorgen. autonomie zorgt voor meer werkgeluk en vermindert het risico op burn-out. Ga daarom in gesprek met je werknemers om erachter te komen wie meer behoefte heeft aan autonomie. Je kunt meer vrijheid geven door bijvoorbeeld werknemers zelf invulling aan de opdrachten te laten geven of ruimte te creëren voor experimenten. 

Daarnaast is het belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft als het gaat om werkstress. Laat bijvoorbeeld zien dat het belangrijk is regelmatig pauze te nemen en wees toegankelijk, zodat werknemers zich over werkstress durven te uiten.

Voor werknemers

Het is belangrijk dat je na werktijd kunt herstellen van werkstress. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en beweging. Wanneer je voldoende rust neemt, kun je bijkomen van je werk en weer opladen voor de volgende dag. Zorg ook voor voldoende nachtrust, zodat je beter om kunt gaan met stressvolle situaties.

Je kunt ook werkstress verminderen door voor structuur en overzicht te zorgen. Wanneer je overzicht hebt, kun je ondanks de werkdruk het gevoel behouden dat je alles onder controle hebt. En dankzij structuur weet je waar je aan toe bent en kun je beter omgaan met stress op het werk.

Zijn er toch nog factoren waardoor je te veel werkstress hebt? Ga dan op tijd in gesprek met je leidinggevende. Geef eerlijk aan tegen welke problemen je aanloopt. Soms kan een kleine verandering al enorm de werkdruk verlichten. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

De termen werkdruk en werkstress worden soms door elkaar gehaald. Werkdruk kan werkstress veroorzaken. Werkdruk gaat over de hoeveelheid werk die je binnen een vastgestelde tijd af moet krijgen en de eisen waaraan je moet voldoen. Werkstress is een reactie die je kunt hebben op deze werkdruk.

Ja. Je kunt letterlijk ziek worden van stress. Wanneer je langdurige stress door het werk hebt, kun je lichamelijke en psychische klachten krijgen. Je lichaam geeft op deze manier aan dat je rust moet nemen en bij moet komen. Als je deze signalen negeert kun je uiteindelijk burn-out raken.

Ziekte mag niet de reden zijn voor ontslag. Er geldt een opzegverbod voor werkgevers bij regelmatig ziekteverzuim. Je kunt alleen ontslagen worden als je werkgever een ontslagverzoek om persoonlijke redenen indient bij de kantonrechter.

Een werknemer met stressklachten mag zich ziek melden. Maar het kan moeilijk zijn om in een dagje bij te tanken van te veel werkstress. Probeer daarom de oorzaak van de werkstress te achterhalen en langdurig ziekteverzuim te voorkomen.

Bronnen

  1. ArboNed.nl – psychosociale arbeidsbelasting – gevonden op 12-09-2022
    Link naar pagina op arboned.nl
  2. NLArbeidsinspectie.nl – werkdruk – gevonden op 12-09-2022
    Link naar pagina op nlarbeidsinspectie.nl
  3. FNV.nl – werkdruk – gevonden op 12-09-2022
    Link naar pagina op fnv.nl
  4. ArboNed.nl – werkdruk – gevonden op 12-09-2022
    Link naar pagina op ArboNed.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *